פרסומת היכל התרבות
 יום המוזיאונים במוזיאון נתניה: הסיפור שמאחורי קירות המבנה תערוכה בנתניה

במוזיאון העיר נתניה נחשף הסיפור האנושי המרגש של "בית אורה" – מפעל לנערות עיוורות שפעל במבנה ההיסטורי במשך 33 שנים 

ביום חמישי הקרוב (15.5) יתקיים יום המוזיאונים, ומוזיאון העיר נתניה חושף תערוכה מרתקת המספרת את הסיפור הנסתר של המבנה בעברו הקודם - פרק היסטורי שכמעט נשכח מתולדות העיר
מאחורי קירות מוזיאון נתניה מסתתר סיפור אנושי מרגש של נחישות, יצירה וגבורה יומיומית. לראשונה, בתערוכה חדשה, מתגלה לציבור הסיפור המלא של הנשים שפעלו במקום זה עצמו, ויצרו מפעל חיים שהיה לשם דבר בארץ כולה.
התערוכה החדשה מציגה את סיפורו הייחודי של "בית אורה" - מפעל האריגה לנערות עיוורות שהוקם ביוזמת ליגת נשים למען ישראל (לנ"י) ובשיתוף משרד הסעד. המפעל, שהיה ממוקם בדיוק במבנה בו שוכן היום המוזיאון, נחנך רשמית בשנת 1958 ופעל במשך 33 שנים.
מטרת המפעל הייתה להכשיר נערות עיוורות לעבודה יצרנית, ובכך לאפשר להן לנהל חיים עצמאיים. בסמוך למפעל הוקמה מתפרה שבה הכינו מהבדים שנארגו בבית המלאכה מגוון מוצרים: בגדים, מפות, כלי מיטה, טליתות וחפצי נוי. תוצרת בית האריגה נמכרה בכל רחבי הארץ וגם בחו"ל, ומעת לעת נערכו במקום תצוגות וירידים להצגת המוצרים.
התערוכה מציגה את הסיסמה שליוותה את נשות המפעל לאורך השנים: "אני לא עיוורת, אני רק לא רואה". משפט זה, שהפך למוטו של העובדות, מבטא בתמציתיות את גישתן המעוררת השראה - תפיסה של נחישות, כבוד עצמי והתמודדות אופטימית עם המציאות. לאורך שנות פעילות המפעל, סיסמה זו שיקפה את הערכים שהובילו את המקום והפכה לחלק בלתי נפרד מזהותו.
התערוכה במוזיאון מציגה את עבודותיהן המקוריות של הנשים שעבדו במפעל, לצד סרטים, עדויות ופעילויות אינטראקטיביות. המבקרים יוכלו ללמוד על הטכניקות המיוחדות שפיתחו הנשים, על תהליכי הייצור במפעל ובמתפרה הסמוכה, ועל האווירה הקהילתית התומכת שנוצרה במקום.
חוה אפל, מנהלת ואוצרת המוזיאון, מציינת כי "התערוכה היא מחווה לנשים האמיצות שהתמודדו עם המגבלה בדרך מעוררת כבוד. המפעל היה שם דבר בעיר ובארץ."
בימיו הטובים הועסקו במקום כחמישים עובדות, והמפעל הפך למודל לשיקום עיוורים בקנה מידה ארצי. הוא אף זכה בפרס קפלן היוקרתי על פעילותו והפך למקום עלייה לרגל לאורחים ומבקרים רשמיים. זו הייתה דוגמה לקידום העצמה נשית וחברתית בתקופה שבה אנשים עם מוגבלויות נדחקו לשוליים.
מוזיאון העיר נתניה פועל מאז 2011 במבנה "בית אורה" ההיסטורי, לאחר שעיריית נתניה החליטה בשנת 2010 לשפץ את המבנה ולהפכו למרכז תיעוד ומוזיאון לתולדות העיר. במוזיאון מוצגת גם תערוכת קבע בשם "מחזון למציאות", המספרת על הקמת העיר בחולות השרון ב-1929 והתפתחותה ממושבת פרדסים לעיר קייט פורחת.
המוזיאון מציע הדרכות מקצועיות וארכיון עשיר הפתוח למחקר, והוא נגיש לכל המבקרים עם חניה נגישה, כניסה ויציאה נגישות, ושירותים נגישים. יום המוזיאונים מהווה הזדמנות מיוחדת לבקר ולהכיר את אחד הפרקים המרתקים בהיסטוריה של העיר נתניה.
הכניסה למוזיאון ביום המוזיאונים (יום חמישי, 15.5.2025) היא ללא תשלום.