האם ישנה הצדקה לשלם דמי ניהול כל כך גבוהים בבנייני המגורים בנתניה?
דמי הניהול בבניינים מסתכמים היום במאות שקלים בחודש ותוספת שירותי יוקרה כדוגמת חדר כושר, בריכה ושומר בכניסה לבניין יכולים להקפיץ את המחיר למעל 1,000 שקל.
צעד אחרי שסיקרתם את שוק מחירי הדירות וצעד לפני רכישת דירה בבניין, כדאי שתתחילו להתעניין בדמי הניהול שאתם עומדים לשלם.
דמי ניהול - משכנתא שנייה
היום מחירי דמי הניהול בבניינים בישראל נעים בין 100 שקל ל- 4,000 שקל לדייר והבעיה הגדולה הינה שהרוכשים אינם יודעים במדויק את עלויות דמי הניהול שיצטרכו לשלם.
לפני מספר שנים, שירותים שהיו זמינים רק למגדלי יוקרה החלו לחלחל גם לדירות עממיות ופרויקטים זולים יותר, מה שהביא איתו את הזינוק החד בסכום דמי הניהול בבניין.
גורם נוסף לעלייה במחיר דמי הניהול הוא עלייה במספרי הקומות של הבניין. רוכשי דירות רבים אינם מבינים את המשמעות של תחזוקת בניין גבוה. בעוד שבבניינים נמוכים עד 8 קומות התחזוקה היא לרוב ניקיון וגינון, בניינים המתנשאים על פני מספר רב של קומות דורשים מערכות תפעול מורכבות כמו גנרטורים, מאגרי מים, מערכת כיבוי אש, ספינקלרים ועוד.
כיום רוב הדיירים לא יתפשרו על שירותים חיונים כגון מטבח מאובר ואופנתי או מזגן מרכזי איכותי, אך כן יהיו מוכנים לוותר על שירותי בריכה, חדר כושר, לובי מפואר או שומר בכניסה לבניין שלהם. הסיבה לכך נעוצה בדמי ניהול מופרזים שדיירים צריכים לשלם מידי חודש, פרט להוצאות הקבועות.
האחראים להוצאות התחזוקה הגבוהות
בשנים האחרונות התרחבה תופעת חברות הניהול של בנייני מגורים שדואגות לניקיון, גינון ואחזקת הבניין ויחד איתה גם תופעת הסכסוכים בין הדיירים על תשלומי דמי הניהול.
נקח לדוגמא בניין מגורים בעיר ובו משולמים דמי ניהול הכוללים שימוש בבריכת שחייה בבניין. לאחר שנודע לדיירים שעל מנת להפעיל את הבריכה הם מחויבים להחזיק מציל באופן שוטף שהמשמעות הינה הוצאה ניכרת המתווספת באופן ישיר לדמי הניהול עבור כל דייר, הם ערכו הצבעה משותפת לכלל דיירי הבניין ואחרי לא מעט דיונים וויכוחים נקבע על פי רוב כי לא יהיו מוכנים לשאת בתשלום. המשמעות הינה השבתה מוחלטת של בריכת השחייה שעלות בנייתה אינה דבר זניח בתחשיב מחירי הדירה. בפועל היום הבריכה ניצבת כאנדרטת גיגית ללא מים.
דוגמא נוספת היא בניין מוגרים בעיר הכולל חדר אירועים גדול ומפואר שמיועד לחגיגות ימי הולדת של הדיירים ובסופו של יום עומד ריק עקב דמי שימוש גבוהים בו.
בעוד כי מרבית רוכשי הדירות לוקחים בחשבון את ההוצאות החודשיות עבור תשלומי המשכנתא ואת תשלומי הארנונה העתידיים שיצטרכו לשלם, נראה כי הם אינם נותנים את הדעת על מה כוללים דמי הניהול שיצטרכו לשלם ברגע שהבניין יהפוך למאוכלס למגורים ואולי איפה יש סיבה לדאגה כי יהפוך למשכנתא שנייה.