ראיון אישי עם חברת הכנסת החדשה עו"ד רויטל סוויד
עורכת הדין האמביציונית רויטל סוויד, עסקה במשך 21 שנים בתחום המשפט הפלילי.
סוויד ייצגה בעבר את בכירי ארגוני הפשע הגדולים ורואה במקצוע שליחות. כעת היא פורצת גבולות וממשיכה את השליחות שלה גם בפוליטיקה.
סוויד, יפהיפה, מצטיירת תחילה כעדינה ושברירית ולאחר מספר דקות שיחה רואים שמדובר באישה דעתנית ואסרטיבית, מראה נחישות ופעמים רבות מובילה היא בעצמה את הראיון.
איך הגעת לכזו הצלחה בעיר נתניה?
סוויד במקור מחדרה וכיום תושבת רעננה, אך רבים ששומעים את שמה, מקשרים אותה מיד עם העיר נתניה "אני מאוד מחוברת לעיר נתניה, זו עיר צבעונית, מחבקת ואוהבת.כל ההתנהלות היומיומית שלי היא בנתניה", עדיין הספר, רופא השיניים והסידורים השונים מתנהלים בנתניה.
בעלה הראשון ניצן סוויד במקור מנתניה. בתחילת דרכה עבדה סוויד כעורכת דין פרילנסרית ובשנת 1994 פתחה את משרדה המוכר "משרד עוה"ד רויטל סוויד" בנתניה. היא טוענת שההצלחה נבעה מעבודה קשה ומאומצת. "העבודה הגיעה מפה לאוזן. ברגע שאת מטפלת בתיק של אחד היותר מוכרים בעיר ושמו עולה הרבה בכותרות, זה מתפרץ החוצה כאש בשדה קוצים.."
האם את רואה עתיד לפשע המאורגן בנתניה?
רוויטל אשר ייצגה בעברה את בני משפחת אבוטבול מספרת לנו שהיא לא אוהבת את המילה פשע מאורגן. "תמיד תהיה פשיעה, מאז קין והבל יש לנו פשיעה ותמיד תישאר, אולם כבר רמת הפשיעה הופחתה באופן משמעותי ולכן אני חושבת שלא יהיה עתיד לפשע המאורגן בנתניה."
איך ייצגת תיקים קשים כמו התיק של מארי פיזם?
"את מארי פיזם ייצגתי ואני עדין מאמינה במה שייצגתי, היא עשתה דברים נוראיים שאותם הצגתי בבית משפט, אולם לא עשתה את מה שיוחס לה ואני עדין מאמינה בזה. אני מאמינה עדין שאי אפשר ליחס לה את רצח הבת למרות המעשים הנוראיים שהיא עשתה. את הערעור לעליון לא אני ייצגתי"
עוד מספרת לנו סוויד: "באופן כללי אני מייצגת אנשים לשינוי העונש או להקלה בעונש ולא למחיקת העונש. ייצגתי בני נוער טובים, נערים שהוריהם משכילים, רופאים וילדיהם אשר הסתבכו בעבירות סמים. ייצגתי אותם ושיניתי את חייהם, הם הלכו לתוכנית טיפולית, התגייסו לצבא ומסלול חייהם השתנה בזכות כך."
מרבית הלקוחות שלי בשנים האחרונות הם אנשים מן השורה, הם שכנינו, חברינו, בני טובים שצריכים ייצוג משפטי
המעבר לפוליטיקה
"במשך 21 שנים הייתי עורכת דין, ייצגתי אנשים פרטיים, ראיתי בעבודה זו שליחות. תמיד לפני משפט לא ייחלתי להצליח במשפט אלא ייחלתי שרצון אלוהים ייעשה. שהצדק ייעשה. כעת אני ממשיכה את השליחות, עוברת מייצוג פרטי לייצוג ציבורי".
סגירת המשרד בעיר
המעבר לחיים הפוליטים הצריך אותה לסגור את המשרד בפברואר השנה, מכוון שנבחרה להיות מספר 14 במפלגת העבודה, מקום שהיה ברור כי הוא ריאלי ומצריך סגירת המשרד.
"סגירת המשרד הייתה מאוד קשה. זה מפעל חיים". היא מספרת שנהגה לעבוד במשרד בזמן הריונה עם שני ילדיה הקטנים ועברה שם פרק חשוב ומשמעותי בחיים, הקירות במשרד הכילו פרק נכבד מחייה.
במהלך 6-7 השנים האחרונות סוויד ייצגה אנשים מכל קצוות הארץ שהגיעו למשרדה. "פירוק המשרד והעברת הטיפול בתיקים למספר עורכי דין היו פעולות מאוד קשות עבורי לעשייה.. כל תיק זה אדם שהכרתי אישית את סיפור חיו ומדובר בעולם ומלואו".
אין ספק שמדובר באישה חזקה, מלאת סימפתיה וחיבה לאנשים. פירוק עסק חי ובועט למען ייצוג ציבורי הוא מעשה של שליחות. "הציעו לי בעבר להיות שופטת ולא רציתי מכיוון שאני אוהבת את המגע עם האנשים, אני מאוד מחוברת לאנשים ובפוליטיקה אני אשאר מחוברת לאנשים."
למה דווקא מפלגת העבודה? האם קיבלת ביקורות על בחירה זאת?
"מדובר במפלגה חברתית אשר דואגת לשכבות החלשות ואני באה ממקום כזה. אני מאוד מזדהה עם השקפת העולם של המפלגה ומאוד מחוברת אליה. ערכים חברתיים, חינוך וצמצום פערים הם ערך עליון מבחינתי". "תמיד יש ביקורת..אומנם בנתניה הרבה אנשים ימניים בדעותיהם אך עדיין כשהסתובבתי לפני הבחירות בעיר קיבלו אותי בהתרגשות ובאהבה".
המשפחה תומכת במעבר לפוליטה?
בכל זאת מדובר בצעד עם הרבה משמעות. מעבר לחיים ציבוריים טומן בחובו תקשורת מסקרת ועוקצנית רוויות תככים והכפשות, במיוחד כשמדובר בפוליטיקאים.
בעלה הנוכחי, מאיר דאהן, תומך ומפרגן. הוא עודד אותה לעשות את הצעד ולהיכנס לתחום הפוליטיקה. לעומת זאת מספרת לנו סוויד כי דווקא בניה הגדולים חששו מהמעבר לחיים הציבוריים.
אילו נושאים תרצי לקדם כחברת כנסת?
"אני רוצה לעבוד בכנסת הבאה על אחדות. כרגע יש פילוג בעם ולא ערבים מול יהודים, או דתיים מול חילוניים, הפילוג הוא בין העדות, חזרה הגזענות ואני רוצה לעבוד על איחוד. בנוסף אעבוד על תחום רשתות חברתיות. היום הנושא פרוץ, ישנה אלימות ברשת. ילד התאבד בגלל האלימות ברשת, זה נושא קשה מכיוון שאין היום כלום בנושא אבל זה משהו שאני רוצה לקחת על עצמי לשנות ואני מאמינה שאני אחולל שינוי"