צריבה עונתית: המדוזות שוב בנתניה

עומרי זיו, מציל ראשי בעיר, מסביר למה המדוזות מגיעות דווקא עכשיו, ומה לעשות כשנעקצים
הן מגיעות אלינו בכל קיץ כמעט, משייטות בים התיכון ונגררות לחופי נתניה על-ידי זרמים ורוחות – ולאף אחד אין באמת שליטה על זה. ״זו התקופה שלהן, כמו כל שנה" אומר עומרי זיו, מציל ראשי ומנהל קטע מרכז בעיר.
לדבריו, המדוזות נמצאות פה למעשה כל השנה. ״השאלה היא רק מתי הן בחוף, וזה תלוי בזרמים. יכול להיות נחיל שמגיע בלילה, ואז ביום למחרת נרגיש ממש עקיצות. יכול גם להיות שהן יזרמו למקום אחר ולא נרגיש כלום. השבוע נכנסתי יום אחד לים והרגשתי עקצוצים בכל הגוף, למחרת נכנסתי ולא הרגשתי כלום. הזרמים מביאים אותן לחוף למשך חודש, לפעמים פחות ולפעמים יותר — אין חוקים״.

צילום: עומרי זיו
כחולת שוליים מול חוטית נודדת
המדוזה הנפוצה ביותר מול חופי נתניה היא החוטית הנודדת, הידועה בצריבה החזקה שלה. לצידה אפשר לפגוש גם את המדוזה הכחולה (כחולת השוליים), הצריבה שלה פחות צורבת ״יש זנים נוספים שלא ממש ארסיים, אבל עדיף לא לבדוק על הגוף״, אומר זיו בחיוך.
ומה עושים אם נעקצתם?
״יש לשים על הצריבה מים מתוקים, עדיף חמים, ובהמשך למרוח משחות לצריבות, אלו אותן משחות לכוויות. לא לשים חומץ ולא חול ים, זה לא עוזר״ מדגיש זיו.
לדבריו, בעבר משרד הבריאות היה מחלק למצילים בקבוקי חומץ במחשבה שזה מנטרל את הארס, אבל היום כבר ידוע שזה חסר תועלת. ״מה שהכי חשוב זה לחמם את האזור הפגוע ולתת לגוף להתמודד״.
בכל תחנות ההצלה של נתניה תלויים בימים אלו דגלים סגולים בצורת משולש ועליהם מדוזה. הדגלים מתריעים על נוכחות מדוזות, ויש תחנות שהגדילו לעשות ותלו שני דגלים, משני צידי התחנה, כדי שהאזהרה תהיה בולטת במיוחד. ״כשהמים שקטים, יש פחות מדוזות״ מסביר זיו. ״כשיש גלים ורוח, זה מנער אותן, ואז אנחנו מרגישים יותר עקיצות״.

עומרי זיו,מציל ראשי, מנהל "קטע מרכז"
לסיום, הוא מבקש לחדד: ״אם מישהו לידכם נעקץ ומפתח נפיחות וקושי נשימתי, זה עלול להיות סימן לתגובה אלרגית. זה נדיר מאוד, אבל במקרה כזה חשוב להזעיק מייד את מד״א״.